Tommy ja Ikaros 2021 -konsertit

Vuonna 2021 toivomme pääsevämme ulos maailmaan, vuorovaikuttamaan yhdessä elävien ihmisten kanssa, tekemään esittäviä taiteita ja nauttimaan niistä.

Tommy Tabermann oli suuri suomalainen humanisti, jonka syntymästä tuli vuonna 2020 kuluneeksi 70 vuotta. Tommy ja Ikaros yhdistää Tabermannin perinnön juhlimisen lauluntekemiseen tuoden lavalle sekä kokeneita lauluntekijöitä että uusia lauluntekijä-muusikoita kokeilemaan siipiään. Kokeneet, palkitut ja rakastetut taiteilijat, Heikki Salo ja Tuija Rantalainen saavat rinnalleen viulisti Pasi Eerikäisen ja klarinetisti Ville Kompan.

Ohjelmistossa on sekä tuttuja kappaleita illan kokeneemmilta lauluntekijöiltä, Rantalaiselta ja Salolta, että uutta: Ville Kompan lauluja Tommy Tabermannin teksteihin sekä Pasi Eerikäisen omaa tuotantoa; Komppa ja Eerikäinen myös säveltävät uusia lauluja Uudenmaan kirjoittajat ry:n tekstihaussa syksyllä 2020 saatuihin teksteihin. Solisteina toimivat lauluntekijät itse sekä upeaääninen sopraano Mari Palo. Osin tätä konserttia varten kirjoitetuissa akustisissa sovituksissa soi syvä rakkaus niin klassiseen musiikkiin kuin rytmimusaan ja lauluntekemiseen.

Konsertin yhteydessä järjestetään myös keskustelutilaisuus, jossa Heikki Salo, Tuija Rantalainen ja Mari Palo keskustelevat Uudenmaan kirjoittajat ry:n puheenjohtajan, runoilija Lauri Vanhalan sekä Ville Kompan kanssa laulunkirjoittamisesta, teksteistä, runoudesta ja niiden tulkinnasta.

Konsertti keskusteluineen suoratoistetaan verkossa ja taltioidaan.

Esiintyjät

Mari Palo, laulu
Tuija Rantalainen, laulu ja piano
Heikki Salo, laulu ja kitara
Ville Komppa, laulu, sovitukset ja klarinetti
Pasi Eerikäinen, laulu, sovitukset ja viulu
& Jousikaiku-jousikvartetti (Pasi Eerikäinen ja Laura Airola, viulu, Mauri Kuokkanen, alttoviulu, ja Riikka Lampinen, sello)
Niko Kumpuvaara, harmonikka
Juha Savela, kitara
Eero Ignatius, basso
Heikki Tuhkanen, pasuuna

Heikki Salo ja Tuija Rantalainen

Heikki Salo on tamperelainen lauluntekijä-muusikko ja hän kirjoittaa lastenlauluja, iskelmiä, suomirokkia, teatterimusiikkia ja näytelmiä. Hän on Miljoonasade -yhtyeen keulakuva ja Heikki Salo on palkittu mm. Taiteen valtionpalkinnolla ja Reino Helismaa -palkinnolla. www.heikkisalo.com

 Tuija Rantalainen on julkaissut musiikkia lapsille ja aikuisille ja hän säveltää myös teatterimusiikkia. Hänet tunnetaan parhaiten lauluistaan Korkokenkä ja Jouluaaton aamu kolmosratikassa. Vahtikoira karkuteillä -albumi oli ehdolla vuoden lastenlevyksi EMMA-gaalassa. Hänen viimeisin teatterityönsä on Juha Hurmeen kanssa kirjoitettu ja sävelletty Rehu-Virtanen.
www.tuijarantalainen.com

Pasi Eerikäinen

Pasi Eerikäinen on Radion sinfoniaorkesterin ensiviulisti ja kysytty konserttimestari sekä kamarimuusikko. Klassisen musiikin ohella Eerikäinen esiintyy rytmimusan parissa erinäisissä kokoonpanoissa kuten mm. Jousikaiku-kvartetissa ja Riku Niemi Orchestrassa. Hän on soittanut lukuisten suomalaisten artistien levyillä ja myös live-produktioissa, mm lokakuu 2020 Vesterinen Yhtyeineen bändin kiertueella. 

Viulistin uran lisäksi Eerikäisellä on ollut mukana nuoresta asti henkireikänä säveltäminen ja tekstien kirjoittaminen. Hän julkaisi omaa musiikkiaan vuonna 2014 Tjango!-yhtyeellä. Viimeisen vuoden aikana hän on selkeästi painottanut toimintaansa laululyriikkaan ja musiikin tekemiseen. Tiellään kohti ammattimaista biisin kirjoittamista, hän on osallistunut Popmoden Biisiverstas -kurssille sekä Heikki Salon ja Eija Hinkkalan Riimimyllyyn. eerikainen.fi

Ville Komppa

Picture: Heikki Tuuli.

Ville Komppa opettaa Sibelius-Akatemiassa musiikinteoriaa, toimii leipätyönsä ohessa freelance-klarinetistina ja säveltää sekä sovittaa. Klassisen musiikin ohessa hänen kiinnostuksensa on viime aikoina kohdistunut lauluntekemiseen ja oman paikkansa löytämiseen genrejen välillä liukuen. Hänen laulunsa Tommy Tabermannin teksteihin soivat syksyllä 2019 teatteri Kapsäkissä Mari Palon, Juha Hostikan ja ison soitinyhtyeen esittämänä. villekomppa.com

Tommy ja Ikaros Kapsäkissä syksyllä 2019

Keskustelu

Muusikko-toimittaja Ville Kompan vetämässä keskustelutilaisuudessa ovat panelisteina lauluntekijät Heikki Salo ja Tuija Rantalainen, sopraano Mari Palo sekä Uudenmaan kirjoittajat ry:n puheenjohtaja Lauri Vanhala. Pohdimme ensinnäkin runon ja laulutekstin luonne-eroja – yhtäältä mitä täytyy laulutekstiä kirjoittaessaan ottaa huomioon ja toisaalta mitä tekstille tapahtuu kun se sävelletään ja esitetään. Toiseksi keskustelemme tekstien säveltämiseen ja esittämiseen liittyvistä kysymyksistä sekä kolmanneksi sitä, millaista nykylaulelma, pop ja iskelmä sekä laululyriikka ovat tai voivat olla. Tähän liittyy myös keskustelu genreistä ja genrerajoista sekä kysymys vastakkainasettelusta kevyen ja taidemusiikin välillä – ehkä jopa osaltaan sitä purkaen.

Ota yhteyttä

Ville Komppa, tuottaja

%d bloggers like this: