6.3.2014 Tunne orkesterisi: Nationalismi — vieraina musiikinhistorian prof. Veijo Murtomäki ja kapellimestari, käyrätorvisti József Hárs

Maaliskuussa Tunne orkesterisi -sarjassa puhutaan monella tapaa ajankohtaisesta aiheesta, nationalismista. Taidemusiikissa nationalismi on vuosisatojen kuluessa näyttäytynyt hyvin monella tapaa. Kansantaiteen käytöllä — sekä pyrkimyksellä kansanomaisuuteen — oli tärkeä rooli 1700-luvun lopulta lähtien romantiikan aatteissa ja estetiikassa. Se näkyy jo vaikkapa W.A. Mozartin, mutta erityisesti Franz Schubertin lauluissa ja puhkeaa kukkaansa 1800-luvulla, aluksi erityisesti saksalaisessa romantiikassa. Kansallisaatteen eli nationalismin heräillessä joka puolella Eurooppaa myös kansalliset vaikutteet syvenivät musiikissa niin, että ryhdyttiin puhumaan kansallisromantiikasta. Esimerkiksi aiemmin yleissaksalaisessa kulttuuripiirissä olleet böömiläissäveltäjät halusivat erottua juuri böömeinä tai tsekkeinä, kuten vaikkapa Bedřich Smetana sinfonisessa sarjassaan Má vlast (Kotimaani).

Oma lukunsa on patriotismi, josta jyrkimmillään sukeutuu nationalismin äärilaita, jota voisi kutsua vaikkapa omaan kansakuntaan leimautumiseksi sen toimia ja päätöksiä kyseenalaistamatta. Myös sillä on ollut merkittävä rooli taidemusiikin historiassa, milloin säveltäjien itsensä ajamana, milloin heidän toimiaan ylhäältä päin ohjaavana tekijänä. Nationalismin monista kasvoista on Tunne orkesterisi -sarjaan tulossa puhumaan Sibelius-Akatemian musiikinhistorian professori Veijo Murtomäki. Lisäksi puhutaan vaskimusiikista ja erityisesti käyrätorvesta, jota saapuu esittelemään kapellimestari ja Radion sinfoniaorkesterin soolokäyrätorvensoittaja, József Hárs.

Isäntänä luennolla on tuttuun tapaan Ville Komppa; myös paikka ja aika ovat tuttuja, eli Musiikkitalon Paavo-sali ja torstai (6.3.) klo 16.30-18.00. Vapaa pääsy, tervetuloa!

KORJAUS AIEMPIIN TIETOIHIN: Joissain ennakkotiedoissa kevään kahden viimeisen kerran otsikot ovat olleet nurinkurin, eli 10.4. on otsikkona Modernismi ja vieraana pianotaiteilija Joonas Ahonen sekä isäntänä poikkeuksellisesti säveltäjä Pasi Lyytikäinen, ja 15.5. otsikkona on Uusklassismi ja vieraana kapellimestari, professori Markus Lehtinen.

Published by Ville Komppa

Musician, theorist, teacher, writer

2 thoughts on “6.3.2014 Tunne orkesterisi: Nationalismi — vieraina musiikinhistorian prof. Veijo Murtomäki ja kapellimestari, käyrätorvisti József Hárs

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: